Sri Lanka is een eilandstaat in de Indische Oceaan, ten zuidoosten van India. Het land is meer dan tweemaal zo groot als België en telt 23 miljoen inwoners. Het is een grotendeels vlak met centraal enkele hoge bergen (2500 meter) en heeft een tropisch klimaat met moessons.
Het eiland was al bewoond in de prehistorie en er bestaan lokale boeddhistische teksten van voor onze tijdrekening. Het eiland kende verschillende opeenvolgende lokale koninkrijken en werd in de 16de eeuw gekolonialiseerd door de Portugezen. In de 17de eeuw zwaaiden de Nederlanders de plak en rond 1800 namen de Engelsen het over. Gedurende de koloniale tijd was het eiland gekend als Ceylon. Het land werd in 1948 onafhankelijk en heet sinds 1972 “Sri Lanka”, wat "Schitterend Eiland" betekent.
De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn de Singalezen (75%), Tamils (15%) en de Moren (10%). Er zijn drie officiële talen en vele Sri Lankanen zijn meertalig: Singalees, Tamil en Engels. Ongeveer 70% van de bevolking is Boeddhist maar er zijn ook grote bevolkingsgroepen Hindoe, Moslim en Christelijk, voornamelijk Katholiek.
Sinds de onafhankelijkheid zijn er regelmatig botsingen tussen de Singalese meerderheid en de Tamil-minderheid en dit escaleerde midden de jaren 1980 tot een echte burgeroorlog met tienduizenden slachtoffers. In 2009 kwam officieel een einde aan de burgeroorlog.
Het stilvallen van het toerisme door islamitische terreuraanslagen in 2019 maar vooral door de coronapandemie, de gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne maar ook de grote belastingverlagingen van 2019, zorgden voor de ergste economische crisis ooit. Het land kon in 2022 zijn schulden niet meer betalen en de overheid had geen geld voor brandstof, geïmporteerd voedsel en medicijnen.
De genomen maatregelen geven hoop voor de toekomst, al is de terugkomst van de toeristen absoluut noodzakelijk.
Hieronder foto's over leven en werken in Sri Lanka: