De rijstteelt gebeurt vooral met chemische middelen als meststof en ter bestrijding van onkruid en insecten. Die aanpak is nefast voor de gezondheid van de rijstboeren en hun gezinnen. Nier- en huidziektes komen veel meer dan normaal voor in de rijstgebieden.
Zowel de overheid als boerenverenigingen zijn zich bewust van deze problemen en daarom zijn een aantal boeren de rijst opnieuw op de ouderwetse biologische manier gaan telen. Deze oude biologische teeltwijze steunt op volgende pijlers:
- Oudere rijstsoorten verbouwen.
- Wisselteelt met traditionele groenten en fruit.
- Gebruik van biologische compost en koemest.
- Gebruik van eigengemaakte biologische bestrijdingsmiddelen voor onkruid en insecten (gemaakt uit lokale planten).
De overschakeling van de chemische naar de biologische manier van rijst telen duurt minstens 3 jaar en gaat gepaard met een verminderde rijstproductie. Dit betekent inkomensverlies voor de boeren. De kwaliteit van de rijst en de voedingswaarde verbetert wel aanzienlijk en de oudere rijstsoorten zijn ook beter bestand tegen de wisselende klimaatomstandigheden.
En van de leden van de Foundation is zelf rijstboer en lid van een organisatie voor rijstboeren. Samen met een van de boeren, die de oudere rijstsoorten terug kweekt als zaaigoed voor collega, werd een project op touw gezet om biologisch te gaan werken.
Naast rijstteelt, dat vooral een mannenzaak is, worden om dezelfde redenen ook biologische groenten en fruit geteeld, wat vooral een vrouwenzaak is.
De overheid start en ondersteunt ook dergelijke projecten maar de financiële tussenkomsten zijn miniem. In 2015 werd ons dan ook gevraagd hieraan mee te werken in Anuradhapura en later ook in Polonaruwa, een vraag waar we graag op ingingen. In 2023 wordt de aanzet gegeven om ook in Kurunagala te starten met een groep boeren.
Sinds 2016 steunen wij dit project financieel:
- Om zaaigoed te telen en aan te kopen.
- Om vorming te organiseren voor zowel rijst- als groententeelt.
- Om de boeren met raad en daad bij te staan bij problemen.
- Om nieuwe boeren te motiveren om ook op biologische manier te telen.
Het startte met een 30-tal boeren en vandaag zijn er al meer dan 1500 boeren bij het project betrokken en het breidt zich nog steeds uit.
Het effect op de gezondheid van de boeren en hun gezinnen is merkwaardig!
Hieronder enkele fotos van dit project.